Praktisch
Jouw rugzak
Als je (als kind) seksueel misbruikt bent, kan je dat vaak heel lang wegstoppen. Je doet alsof het niet gebeurd is. Je overleeft. Maar op een dag, zomaar uit het niets is het daar. Door een vaak onbewuste trigger kom je opnieuw in jouw misbruikervaring terecht. Plots beheerst het misbruik je hele leven. Je ervaart continue angst, bent superalert en je voelt je prikkelbaar, lusteloos en leeg. Je ontwikkelt tal van lichamelijke klachten en op het vlak van intimiteit & seksualiteit voel je telkens weer dat wat je doet niet helemaal van jezelf is.
Je ontdekt dat de dader(s) zich diep in jouw innerlijke structuur heeft (hebben) vastgezet en dat je eigenlijk helemaal niet weet wie je bent. Je hebt het gevoel dat je leeft met een scheur in je lijf en een blokkade in je keel. Je gevoelswereld is (deels) bevroren, je kan jezelf niet begrenzen en je agressiehandhaving is grondig verstoord. Angst en onmacht beheersen je leven. Taboe, het collectieve NEEN en de victim blaming zorgen ervoor dat je zwijgt. Eenzaam blijf je achter met een pijn die ondeelbaar lijkt.
Onze reis
Hoe hoog onze berg ook mag zijn, hoe kil en ongelijk het pad er naartoe, samen bereiken we de top. Helen van seksueel misbruik (al of niet in combinatie met fysieke geweldpleging, emotionele verwaarlozing) is hard werken. Het vraagt veel inzet en doorzettingsvermogen. Als een sterk team vertrekken we aan deze uitdagende beklimming. Je hoeft het dus niet alleen te doen. Op onze tocht botsen we ongetwijfeld op hindernissen. Hoe sterk we ons aan de start ook voelen, mist en onweer kunnen verraderlijk zijn. Maar de groep draagt zorg voor elkaar en de sterke verbinding zorgt telkens opnieuw voor dat extra duwtje in de rug.
Samen getuigen we onderweg over de impact van het seksueel misbruik. We leren inzien en vooral voelen hoe het werkelijk met onszelf gesteld is. We ontdekken het kader waarin we als overlever zijn terechtgekomen, een kader dat wel gevoeld maar vaak niet beseft wordt. Samen werken we aan het schadeveld en duiken we de diepte in, met als eindbestemming de top: thuiskomen bij onszelf. Samen getuigen over seksueel misbruik.
Therapeuten

Myriam Braem
