• Standplaats Edam
  • Prinsenstraat 9, 1135AX Edam
  • 06 124 050 26
  • jangunther@hotmail.com

Jan Gunther

Doelgroep: mannen en vrouwen

Seksueel misbruik veroorzaakt in veel gevallen een heftig trauma. Vaak stopt het slachtoffer dat trauma diep weg in de krochten van het (lichaams)geheugen. Deze verdringing heeft vaak weer te maken met de onveilige omgeving waarin dat misbruik ooit plaats vond.

Als de herinnering weer naar de oppervlakte komt is dit zowel een zegen als een vloek. De zegen is dat eindelijk de enorme schade zichtbaar wordt die het seksueel misbruik heeft aangericht: de verwerking kan beginnen. De vloek is dat die verwerking een taaie en pijnlijke klus is. Aan het einde van dit intense proces vervaagt de vloek en kan je alsnog je eigen gezonde seksualiteit gaan leven.

Ja, het is inderdaad mogelijk om een verleden van seksueel misbruik te verwerken. Deskundige en betrokken begeleiding helpen daarbij enorm: ze verkorten de verwerkingstijd, brengen de heling dichterbij. Ik ben wat dat betreft ervaringsdeskundige, ik ben in het verleden seksueel misbruikt en heb het helingsproces doorlopen. Dat motiveerde mij om professioneel met lotgenoten te gaan werken. 

Samen met collega Rinke Oost bied ik begeleiding aan seksueel misbruikte mannen in een doorgaande mannengroep, die op 1 maart 2020 van start gaat. Daarnaast organiseer ik diverse avonden en dagen, waarbij met familieopstellingen en modellen uit de traumaseksuologie wordt gewerkt. Verder bied ik individuele begeleiding aan zowel mannen als vrouwen. Ook in deze begeleiding staat het werken met modellen uit de traumaseksuologie centraal.

Ik ben in de traumaseksuologie opgeleid aan het Instituut voor Psychodrama, door Peter John Schouten en Loes Stolker en heb daar alle bestaande modulen doorlopen. Als familieopsteller ben ik opgeleid door Elmer Hendrix aan het Instituut voor Systemisch Werk. Ik blijf mijzelf ontwikkelen en volg diverse typen van scholing, waarin het systemische werk centraal staat.

Wellicht tot binnenkort, warme groet,

Jan Gunther