Voorjaar 2025:
Data 2025:
Zaterdagen:
15 februari, 1 maart en 15 maart
Mannengroep / Traumaseksualiteit
Mannengroep seksueel misbruik
Een paar stappen zetten in je verwerkingsproces.
We weten het nu wel in deze tijd. Seksueel misbruik is heel ingrijpend en levens-bepalend. Je krijgt de ervaring(en) heel moeilijk achter je. Je leeft met een onaffe ervaring in je, die je leven volledig blijft bepalen. Vaak ben je daar niet eens bewust van.
In de vijfendertig jaar die ik werk in de hulpverlening, heb ik leren zien wat die bepalende thema’s zijn in een mannenleven. Ik heb ze samengevat in twee begrippen. Door seksueel misbruik wordt je ’traumaseksueel’ en leef je met een ‘psychische dwarslaesie’. Beide begrippen maken duidelijk wat er speelt, zijn herkenbaar en beschrijven de schade en de gevolgen in detail.
Traumaseksualiteit is de verzamelnaam van alle seksuele fenomenen die je kunt waarnemen bij mensen (m/v) die seksueel misbruikt zijn. Het betreft o.a. blijvende verwarring over je seksuele identiteit, vragen over je gender-identiteit, problemen met het hanteren van seksuele macht, geen volledige puberteit hebben doorgemaakt, seksuele verslaving, herhalingsgedrag vanuit het misbruik, actief slachtofferschap als dader-gedrag, vaststaande seksuele patronen, seksuele opwinding vinden in types, vormen, objecten en bijvoorbeeld seksueel gefixeerd zijn op een bepaalde leeftijd.
De kern is dat bij seksueel misbruik een schokkende ervaring en seksualiteit met elkaar verbonden raken. Dat betekent dat je een trauma hebt dat seksueel aantrekkelijk of juist afstotelijk is.
De psychische dwarslaesie is ook een schadelijk gevolg van seksueel misbruik: het bevroren raken, een bepaalde gevoelloosheid, het verstomd zijn, geen waardig nee meer hebben, een geheim meedragen, geen duidelijke grens meer kennen tussen jezelf en de ander. Hier gaat het om het niet goed kunnen hanteren van je seksuele (on)macht. Dit is de schade die ontstaat door de overval op en het toe-eigenen van je lichaam door de dader in het allereerste moment van seksueel misbruik. Een deel van je eigenheid is weggedrukt, soms zo ver dat je de verlorenheid steeds voelt en blijvend op zoek bent naar jezelf.
Door seksueel misbruik verander je van binnen.
Heel kort samengevat: de dader en de daad worden je bezetters. De verandering kan plaatsvinden doordat de dader je heeft toe-geëigend. Het beheer van je lijf en leden kwam in handen van een ander die meer macht had.
Wat er precies in het seksueel misbruik gebeurde, bepaalt je latere (ook seksuele) gedrag. Het zijn de plaats delict, de homo-hetero-pedo seksualiteit die je meemaakte, de seksuele handelingen die plaatsvonden en ook of de dader een meisje of een jongen wilde. Op de behoeften van de dader moest jij het antwoord zijn. Dat is de seksuele imprint die je mee gaat dragen. Het zijn dader en de daad die je bezetters zijn geworden en de macht blijven uitoefenen op je leven. Je bent er zelf niet of nauwelijks bewust van hoe het alles bepaalt. Een kopie van iemand anders leeft in jou. Diens behoeften en wil gaan boven die van jou uit. Je herhaalt of vermijdt wat je is overkomen.
Je blijft de rollen spelen die in het misbruik werden afgedwongen. Ik noem het trauma-rollen omdat ze direct verbonden zijn aan wat je werd geleerd in het eerste moment van het misbruik. De rol van aanpasser is voor velen de meest herkenbare en goed waarneembare van deze trauma-rollen.
Ook de rol van de externe getuige waarbij het gemis van een getuige tijdens het misbruik later uitmondt in getuigezucht, een vervormende manier van aandacht vestigen op jezelf.
Het bizarre is dat ook de rol van de bezetter gespeeld wordt en ook diens positie bewaakt wordt, nota bene door jezelf.
Wat doen we in de groep?
Delen van wat je hebt meegemaakt. Tussen lotgenoten en soortgenoten kun je weer een stap zetten naar het thuis komen bij jezelf. Herkenning leidt tot erkenning.
Met oefeningen en opstellingen onderzoeken we hoe je innerlijke structuur eruit ziet en wie je bezetter(s) zijn. We leren welke trauma-rollen nu nog spelen en hoe we die kunnen ontdoen van ‘moeten’, verplichting en onmacht. Vrij worden van de trauma-belasting is het doel. We kijken ook naar herhalingsgedrag en hoe je voortdurend het machtsverlies uit het misbruik tracht te vereffenen.
De groepsbijeenkomsten zijn in Houten, Oud Wulfseweg 1 (bij Utrecht)
De groep komt drie keer om de veertien dagen bijeen. De bijeenkomsten zijn op zaterdag 15 februari, 1 maart en 15 maart 2025.
Deelname helpt je echt verder in het verwerkingsproces.
Vul het formulier in als je interesse hebt om mee te doen.Je kunt ook even bellen voor meer informatie. Voordat je kan meedoen moet je eerst een vragenlijst invullen om te kijken hoe ver je bent met je verwerkingsproces.
Ga naar traumaseksualiteit.nl
om daar de vragenlijst verwerkingsproces in te vullen.
Er zijn minimaal zes en maximaal tien deelnemers.
Je kunt je nu opgeven voor deelname .
Vul onderstaand formulier in.
Ik wil deelnemen aan de mannengroep
Begeleider
Peter John Schouten
Contact:
via contactformulier
vragen? 06-13 70 70 60 (Peter John Schouten)